We are
highly
sensitive

Prečo nám informácie automaticky nepomáhajú?

60 Views

Každá mama sa chce pripraviť na príchod svojho bábätka najlepšie ako vie. Číta knihy, hľadá informácie na internete, počúva podcasty, skúma vyjadrenia odborníkov či prijíma rady rodiny a blízkých. Hoci má takáto pripravenosť na príchod a starostlivosť o dieťa priniesť pokoj, podporiť rodičovské sebavedomie, neraz spôsobuje pravý opak. Prečo nám informácie automaticky nepomáhaju? Informácie v materstve dokážu aj priťažiť?

Milá mama, ak sa aj Ty často strácaš v množstve často rozporuplných informácií, bojíš sa, že niečo urobíš nesprávne, či dokonca ublížiš svojmu bábätku, nie si sama. Takéto pocity prežívajú mnohé mamy. Prečo je tomu tak? 

Rozporuplné informácie a meniace sa odporúčania

Na témy ako spoločné spanie, dojčenie, nosenie dieťaťa a mnohé ďalšie, sa ľudia od profesionálov až po blízkych pozerajú rôzne. Často je prítomná čiernobielosť v týchto témach. Potom je ľahké prepadnúť myšlienkam, že ak niečo nebudeme robiť nejako, bude to naozaj veľká chyba. Protichodné rady dokážu prispievať k narušeniu prirodzenej rodičovskej intuície. Tu niekde začínajú pochybnosti o tom, čo sama mama považuje za správne. Zrazu sa také to, že veď ako mamy to predsa budeme automaticky vedieť, vytráca.

Mnohé informácie sa v priebehu času menia, a preto je naozaj ľahké dostať sa do názorového konfliktu so svojimi blízkymi či odborníkmi. Takéto nedorozumenia, neustála potreba vysvetľovania svojho prístupu či nejednoznačné odporúčania sú pre mamy i otcov veľmi stresujúce a môžu prispieť k ťažšiemu prežívaniu rodičovstva. Stretli ste sa s tým? Ako to riešiť?

Vlastná cesta materstvom

Je úplne v poriadku rozhodnúť sa robiť veci inak ako ľudia vo vašom okolí. Vlastné presvedčenia či postupy v starostlivosti nie je potrebné obhajovať, ani zdôvodňovať pred ostatnými. Robiť veci vlastným spôsobom neznamená nerešpekt či devalváciu vzťahov s blízkymi, ktorí majú na to iný pohľad. Rovnako vlastná cesta materstvom nespochybňuje odlišné rozhodnutia iných mám. Každá máme naozaj tú svoju cestu. Rodičovský svet hýri pestrosťou a odlišnosťou podobne ako ostatné oblasti života.

Intuitívne rodičovstvo

Z tohto princípu vychádza aj intuitívne rodičovstvo. Je založené na dôverovaní a nasledovaní vlastného rodičovského inštinktu. Každý rodič je najlepším expertom na svoje dieťa a odpovede má ukryté priamo v sebe. Intuitívne rodičovstvo je v kontraste s neustálym sledovaním rád z externých zdrojov. Zameriava sa na spojenie s dieťaťom, ktoré vedie rodičovské rozhodnutia. Tento prístup posilňuje dôveru vo vlastné inštinkty, rodičovské sebavedomie, čo prirodzene ústi do menšej miery úzkosti a stresu. Intuitívne rodičovstvo zároveň nespochybňuje dôležitosť relevantných zdrojov a poznatkov a snaží sa o balans medzi vlastnou intuíciou a podstatnými informáciami, najmä v oblasti bezpečnosti a zdravia. 

Nenechajte sa paralyzovať

Hoci dostupnosť dôležitých poznatkov a informácií prináša veľké množstvo benefitov, mnohokrát môže vyvíjať príliš veľký tlak a stres. Spracovať všetky informácie je často nesmierne vyčerpávajúce až nemožné. Informácie na internete majú mnohokrát alarmujúci charakter a prezentujú tie najhoršie možné scenáre. Podobné informácie môžu ľahko zvýšiť mieru úzkosti a strachu z nechceného ublíženia svojmu bábätku, hoci pravdepodobnosť, že sa opisovaný katastrofický scenár stane, je minimálna. Ba čo viac, informácie na internete či v literatúre sú častokrát veľmi generalizované, všeobecné, nevzťahujú sa na každé dieťa individuálne. Všeobecné informácie nie sú automaticky aplikovateľné práve na vaše dieťa.

Bábätká, podobne ako dospelí, sú jedinečné bytosti s osobitnými vlastnosťami, potrebami a črtami. Zatiaľ čo deti na internete môžu napredovať ideálnym tempom, bábätko, ktoré má čerstvá mama doma, môže na niektoré zručnosti potrebovať viac času. Cestou je napríklad vnímať odlišnosti vlastného dieťaťa a hľadať individualizovaný prístup, ktorý môže poskytnúť napríklad pediater, fyzioterapeut dieťaťa. 

Poznatky o vhodnej starostlivosti sú dôležité. Vo chvíli, keď začnú spôsobovať strach, úzkosť či vyčerpanie, sa menia na blikajúcu kontrolku signalizujúcu, že niečo nie je v poriadku. Riešením, môže byť nastavenie hraníc, obmedzenie prístupu k informáciám a zvolenie si len tých zdrojov, ktoré považujete za dôveryhodné, prínosné a dôležité. Môže ísť napríklad o rady pediatra či relevantnú knihu. Mnohému sa však naučíme až vďaka vlastným skúsenostiam a našej schopnosti prispôsobiť starostlivosť individuálnym potrebám dieťatka, nie všeobecným odporúčaniam. 

Strach z prehliadnutia podstatných informácií

Ľahká dostupnosť poznatkov a informácií však často prináša aj strach z prehliadnutia toho podstatného. Rodičia sa potom môžu ocitnúť v situácií, kedy každú voľnú chvíľku trávia hľadaním dôležitých informácií a overovaním si správnosti vlastného konania. Aj vy každú voľnú chvíľu venujete hľadaniu informácií?

Na konci dňa to však môže byť veľmi vyčerpávajúce a prinášať pravý opak – podkopanie rodičovskej sebadôvery a intuície. Množstvo informácií neraz vedie k rozhodovacej paralýze a strachu spraviť akékoľvek rozhodnutie samostatne. Fenomén rozhodovacej paralýzy možno nájsť aj v bežnom živote, napríklad pri výbere darčeka pre blízkeho človeka či kúpe hodnotného produktu, akým môže byť nové auto. Ak je totiž rozhodnutie príliš veľké, dôležité, možností je veľmi veľa a robenie chýb ,,neprichádza do úvahy”, prichádza na rad odkladanie výberu s pocitom, že stále chýbaju tie podstatné informácie.

Má to riešenie? 

Veľa dôležitých odpovedí k témam starostlivosti o bábätko si ako rodičia nosíme v sebe bez ohľadu na to, koľko dôležitých poznatkov si prečítame. Práve ten pre každého ideálny pomer intuície a poznatkov pomáha budovať rodičovské sebavedomie a prináša pokoj a úľavu namiesto úzkosti a strachu.

Ak sa v tom celom boríte a máte pocit, že ste zahltení, jednou z ciest je vyhľadať terapeuta alebo môžete zdieľať svoje zahltenie s blízkymi. Ak takto dôverné vzťahy nemáte, zapojte sa do našich online podporných skupín. Na nič, čo prežívate v materstve, nemusíte byť samy.

obrázok: Unsplash